Obavijest o održanoj edukativnoj radionici

U organizaciji Općine Dragalić i OPG Hudolin održana je u petak, 17. rujna 2021. godine

Edukativna radionica o prirodnim pripravcima za gnojidbu i zaštitu bilja

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Hudolin u Dragaliću održana je treća ovogodišnja pokazna edukativna poljoprivredna radionica u organizaciji Općine Dragalić.

Nakon proljetne rezidbe voća i pripremanja kompostne hrpe početkom ljeta, savjetnik za ekološku poljoprivredu magistar Ivan Miličević iz osječke tvrtke Eko gruda d.o.o. prezentirao je pripremu gnojnica i sredstava za zaštitu bilja od bolesti i štetnika.

Pripravci se rade od biljaka koje rastu u prirodi – kopriva, gavez, sljez, stolisnik, preslica, ali i od nekih kultiviranih poput rajčice, paprike, luka, duhana.

Radionica je okupila 27 ekoloških i hobi proizvođača zaljubljenika u voćarstvo te uzgoj povrća i cvijeća iz naše i nekih susjednih općina te Nove Gradiške  koji su pozorno pratili prikaz pripremanja pripravaka.

Mr. Miličeviću postavili su dosta pitanja vezanih za probleme štetnika i bolesti koji im stvaraju probleme u vrtovima i voćnjacima, a zanimale su ih i neke druge teme. 

Izrazili su želju da se nastavi s organiziranjem ovakvih edukativnih radionica, a jedna od ideja je da se u studenome organizira radionica sadnje voća.

Pravilna sadnja pod nadzorom stručnjaka jedna je od važnih i prvih mjera u podizanju i uzgoju voćnjaka, a mnogi upravo tu radnju ne obave na vrijeme ili to urade  loše, što se itekako osjeti na razvoju mladih nasada.