U nedjelju – NOĆ KAZALIŠTA i u Dragaliću

Značajni iskorak na putu neminovnih promjena i stvaranju poželjnijeg kulturnog krajolika kao primjerenog odgovora u stalnom poboljšavanju uvjeta života u lokalnoj zajednici, predstavlja sudjelovanje Općine Dragalić

u jedanaestoj Noći kazališta. Pučki dom u Dragaliću bit će 17. studenoga 2019. godine susretište generacijski sjedinjenih posjetitelja iz svih općinskih naselja, ali i gostiju iz okolice, poklonika scensko-izvedbenih umjetnosti.
Dvoipolsatni, besplatni program te nedjeljne večeri, zacijelo će ostvariti očekivanja posjetitelja.

17.00 – Videozapis otvorenja 11. Noći kazališta u Narodnom sveučilištu Dubrava

17.20Miguel de Cervantes – Don Quijote
Dječje kazalište Dubrava, Zagreb

18.10KUD “Dragalić”
Dragalić je selo pokraj pruge, uvijek pjesma, nikad tuge
Ženska pjevačka skupina

18.25Zagonetački klub Dragalić
Odgonetnute zagonetke Noći kazališta

18.30Paulina Didović
Raj na zemlji
Udruga Sve Lipo, Srednji Lipovac

Projekt Noći kazališta slijedi zamisao Eleonore Rossi, francuske glumice, redateljice i dramske pedagoginje. Pokrenulo ga je i nastavilo koordinirati brojne sudionike manifestacije Narodno sveučilište “Dubrava” i njegovo Dječje kazalište Dubrava. Nakon pokusne, nulte Noći kazališta, koju su 25. listopada 2008. godine ostvarili Dječje kazalište Dubrava i Šibensko kazalište, sa 6 kazališnih predstava i istim brojem popratnih programa, što je privuklo 1.000 posjetitelja, sljedeće, 2009. godine, u prvoj Noći kazališta, pomaknutoj na treću subotu studenoga, sudjeluje već 21 grad i 43 kazališta diljem Hrvatske, izvedeno je 85 kazališnih predstava i ostvareno je 55 popratnih programa. Sve to privuklo je tada 30.000 posjetitelja. Iz godine u godinu, potvrđuju pokazatelji, te brojke postupno rastu. Prvotno jednodnevna, Noć kzališta prerasla je, kao i ove godine, u višednevna prestižna kulturna događanja.

Već 2010. godine ovaj hrvatski kulturni proizvod privukao je nekoliko europskih zemalja i tada Narodno sveučilište Dubrava dodaje novi predznak i njihovim manifestacijama – Europska noć kazališta, koja sve to vrijeme nastavlja živjeti.

S obzirom da je Općina Dragalić ove godine postala novi sudionik Noći kazališta, na konferenciju za medije u zagrebačkoj palači Dverce, 11. studenoga 2019. godine, Narodno sveučilište Dubrava pozvalo je Zvonimira Karlika, općinskog načelnika. U kraćem predstavljanju lokalne zajednice iz koje dolazi, obrazložio je u čemu vidi značaj sudjelovanja u ovoj manifestaciji i kakve učinke od toga očekuje. Dotaknuo je i vidljivost kazališne djelatnosti i njen razvoj na općinskoj razini, navodeći prvo sudjelovanje u ovoj manifestaciji kao snažan poticaj da vlastite kazališne produkcije uskoro zažive i na pozornici Pučkog doma.
Nije presmiono zaključiti da bi Noć kazališta 2020. mogla biti u znaku izvođača i iz naše Općine, ali i njihovog gostovanja u drugim sredinama, u ne samo toj prigodi. Upravo te vlastite scenske produkcije i razmjene gostovanja i jesu bitne odrednice Noći kazališta.

S radošću Vas očekujemo u nedjelju 17.11.2019. u Pučkom domu u Dragaliću u 17:00 sati.