Održana 12. sjednica Općinskog vijeća

12. sjednica OV

Na 12. sjednici Općinskog vijeća Dragalića koja je održana 13.ožujka nazočilo je devet od 11 vijećnika , a došli su i oba direktora Vodovoda Zapadna Slavonija . Usvojeni su prijedlozi odluka o komunalnom doprinosu i komunalnoj naknadi, te odluka o uvjetima i načinima držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama pronađenim izvan prirodnih staništa. Kako je naglasio Zvonimir Karlik, načelnik općine Dragalić, osobito je velik problem pasa lutalica, zbog nesavjesnih vlasnika za koje su predviđene i prekršajne odredbe.

Usvojen je i prijedlog odluke o donošenju plana upravljanja imovinom u vlasništvu općine Dragalić za ovu godinu, te prijedlozi Analize stanja sustava civilne zaštite i prijedlog godišnjeg plana razvoja sustava civilne zaštite. Vijećnici su bez rasprave usvojili i izvješće o provedbi Plana gospodarenja otpadom općine za prošlu godinu. Na dnevnom redu bile su i dvije teme iz poljoprivrede: usvojeno je izvješće o ostvarivanju utroška sredstava od zakupa, dugogodišnjeg zakupa, koncesije i naknade za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta. Planirani prihodi bili su 551 tisuća kuna, a ostvareni 559.800 tisuća kuna. U godišnjem izvješću o primjeni agrotehničkih mjera i mjera za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina istaknuto je da su se vlasnici zemljišta uglavnom pridržavali propisanih mjera. Izmijenjena je odluka o pravu na potporu za novorođeno dijete koja je povećana sa 1.000 na 1.500 kuna. Za tu svrhu u općinskom proračunu osigurano je ove godine 24 tisuće kuna.
Oni koji se žele detaljnije informirati moći će donesene odluke uskoro pročitati u „Službenom glasniku“ na internetskoj stranici Općine Dragalić.
U nastavku izdvajamo zanimljivu temu. Na sinoćnjoj sjednici bili su Davor Rukavina i Matej Severović , članovi Uprave Regionalnog vodovoda Zapadna Slavonija koji su pojasnili što to donosi sporazum o supsijadarnom financiranju projekta unutarnje vode čime će prihvatiti dio troška vezan za otplatu kredita Svjetskoj banci koji Općina Dragalić uskoro planira potpisati s tim Vodovodom čime će prihvatiti dio troškova vezanih za otplatu kredita Svjetskoj banci.
Projekt je započeo još 2014. Godine kada su ga potpisale sve općine osim općine Dragalića i grada Nove Gradiške.
Kako nam je pojasnio načelnik Zvonko Karlik, ta općina i Grad Nova Gradiška tada su bili izvan tog projekta zbog nejasnoća oko zajedničkog financiranja i pokrivanja troškova zajma Svjetske banke u ukupnom iznosu nešto većem od 7 milijuna kuna.

Tekst i foto: Vjeko Hudolin, Radio Bljesak