Obilježen Svjetski dan seoske žene

Udruga Trobojnica-tkanica
Udruga Trobojnica-tkanica

Udruga “Trobojnica-Tkanica” općine Dragalić obilježila Svjetski dan seoske žene

Uoči Svjetskog dna seoske žene, dakle 14. listopada, članice Udruge “Trobojnica-Tkanica” općine Dragalić okupile su se u mjesnom Vatrogasnom domu na zajedničkom druženju i dogovoru za buduće aktivnosti i radionice. U toplom, prijateljskom ozračju neke su radile ručne radove, a upriličile su i vrijednu izložbu. Radi se o starinskim uporabnim predmetima sačuvanima od zaborava, što je pravo čudo jer znamo kakva su ratna razaranja pretrpjeli ovi krajevi i kako je stanovnicima bio težak prognanički život.
Našlo se na izložbi starih mlinčića za kavu, zemljanih ćupova, “avana”, “drvenih bukara” za vino, pegla, modla i zdjela za tradicijske kolače, nekadašnja kućna vaga, a najstariji predmet bio je tzv. “šuplja zdjela” za cijeđenje domaće tjestenine. I ovi predmeti ispričali su djelić seoskog života, ali i potvrdili kako je žena na selu bila uvijek zaposlena, od ranog jutra do kasne večeri. Mnoge članice prisjetile su se svoje mladosti i odrastanja na selu. I rekle nam kako seoski život nikada ne bi mijenjale za gradski. Zadovoljne su i sretne i većina bi ih, da je moguće, ponovila istim životnim putem.
-Zadnjih četiri-pet godina Udruga broji 15. članica. Ponekad se pojave i nove, mlađe članice, uglavnom na radionice ili predavanja koja organiziramo. A bilo je različitih zdravstvenih tema i na taj način smo željeli doprinijeti edukaciji žena i kvalitetnijoj brizi za njihovo zdravlje. Pred nama je priprema za Advent i radionicu ćemo imati početkom studenoga. Izrađivat ćemo različite blagdanske poklone, ukrase, ali i čestitke – rekla nam je, među ostalim, Đurđica Peterlik, predsjednica Udruge.
Podsjetimo!
Svjetski dan seoskih žena obilježava se svake godine 15. listopada, a prijedlog za obilježavanje ovoga dana nastao je na četvrtoj UN-voj Konferenciji o ženama održanoj u Pekingu sada već davne 1995. godine.Proglašenjem 15. listopada Svjetskim danom seoskih žena namjera je skrenuti pozornost na njihovu važnu ulogu u ruralnom razvoju, potrebu pravilnog vrednovanja njihovog rada, ali isto tako ukazati na probleme s kojima se žene na selu susreću.
Kada se govori o ženama na selu svi će se načelno složiti s time da je njihova uloga nezamjenjiva u ruralnom razvoju, očuvanju tradicije, običaja i obitelji kao temeljne vrednote društva, ali vrlo rijetko će se pokušati sagledati probleme s kojima se one svakodnevno susreću, a oni nisu mali i nije ih malo. Svim ženama na selu želim sretan njihov dan u nadi da će njihova važna uloga u razvoju zajednice biti prepoznata i pravilno vrednovana.

Tekst i foto: Radio Bljesak