Riječ općinskog načelnika

Načelnik općine Dragalić Zvonimir Karlik
Načelnik općine Dragalić, Zvonimir Karlik

Na kraju smo kalendarske i poslovne 2015. godine, koja je vrlo slična 2014. po većini parametara. Općinska uprava radila je u skladno sa usvojenim Programima, donesenim Proračunom i ukazanim izvanrednim potrebama. Uz redovite aktivnosti, održavanja tzv. hladnog pogona, održavanje i dograđivanje javnih površina i javnih objekata godinu smo započeli izobrazbom o održivoj uporabi pesticida koja je propisana “Zakonom o održivoj uporabi pesticida” kao obveza svih koji koriste pesticide u obavljanju svoje djelatnosti. Općina Dragalić je u potpunosti financirala izobrazbu iznosom od 380,00 kn po polazniku. Polaznicima je osiguran prostor za predavanje, priručnik, polaganje ispita i iskaznica kao dokaz o položenom ispitu. Za tu namjenu iz općinskog proračuna izdvojeno je ukupno 32.300,00 kn.
Nastavili smo sa organizacijom županijskih igara UDVDR-a BPŽ, gdje je u okviru tih aktivnosti u našoj općini održano izlučno natjecanje u boćanju na novoizgrađenom boćalištu, na kojem je prošle godine održano državno natjecanje u istoj disciplini. Tim kontinuitetom općina Dragalić postaje tradicionalno okupljalište boćara iz cijele Županije, a po potrebi i šire.
KUD Dragalić provodi i u 2015. aktivnosti sufinancirane iz općinskog proračuna, tako je održano po prvi puta pokladno jahanje, a po 4. put kulturno umjetnička manifestacija “Dragalić u pjesmi i plesu”, na kojoj je nastupilo šest gostujućih kulturno umjetničkih skupina od Jarmine do Zadra, uz domaćina KUD “Dragalić”.
Općinska organizacija Crvenog križa odradila je prikupljanje pomoći za poplavljena područja. Omogućili smo poljoprivrednicima sa našeg, a i šireg područja, preko ispitne stanice Agro-LAB, pregled i certificiranje uređaja za primjenu pesticida sukladno obvezi prema “Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida”.
2015. godina je bila i izborna za ciklus izbora za Vijeće srpske nacionalne manjine za područje naše općine. Izbore smo održali 31.05.2015. i konstituirano je novo Vijeće za slijedeće mandatno razdoblje.
Sukladno Sporazumu o provedbi Projekta kontrole plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima, a radi praćenja stanja poljoprivrednoga zemljišta, omogućili smo našim poljoprivrednicima analizu tla na način da su poljoprivrednici plaćali 50% cijene nalaza kvalitete njihovog tla, a temeljem Sporazuma ostalih 50% sufinancirala je Općina i Županija.
U sklopu nastavnog putovanja u Vukovar, predavači i polaznici 24.naraštaja Zapovjedno stožerne škole “Blago Zadro” posjetili su općinu, odnosno naselje Gorice i održali polaznicima predavanje na temu vojno redarstvene akcije “Bljesak”.
Udruga dragovoljaca Domovinskog rata Špansko posjetila je također općinu Dragalić, obišla naselje Gorice u kojem su njihovi članovi, kao pripadnici zagrebačkih postrojbi, na našem terenu proveli najteže ratne dane krajem 1991. i 1992.godine, a nakon završetka ratnih djelovanja pomogli u obnovi crkve u Dragaliću i u znak zahvale u potpunosti obnovili kapelicu sv.Vida u Goricama, te po obnovi OŠ u Dragaliću prikupili i poklonili školskoj knjižnici veliki broj knjiga.
Općina Dragalić je Odlukom Općinskog Vijeća, jednoglasno svih vijećnika, kao i protekle 2014. godine i ove 2015. kupila udžbenike svoj djeci koja polaze 1.-4. razred OŠ u iznosu 33.801,00 kn,
a koja su nastanjena na području naših 6 naselja, kao i djeci koja polaze u OŠ Dragalić iz naselja Trnava, a roditeljima učenika od 5.-8. razreda sufinancirali smo kupovinu knjiga u iznosu od 36.850,00 kn, tako da je za ovu namjenu iz općinskog proračuna osigurano 70.651,00 kn.
Krajem ove godine kao i prethodnih po Odluci Općinskog vijeća isplatit će se jednokratna novčana pomoć roditeljima svih novorođenih mještana naše Općine.
Tijekom godine sufinancirali smo i rad svih udruga na našem području, kao i vjerskih zajednica. Općinski proračun je stabilan bez obzira na izmijenjeni set poreznih zakona koji se primjenjuju od početka ove godine. Općina nema nepodmirenih obveza prema dobavljačima i mogu obećati kako ćemo se, kao i do sada, odnositi odgovorno prema svakom detalju važnom za funkcioniranje naše male zajednice, naravno i prema financijskim sredstvima koje upravo Vi, naši građani, odvajate od svojih prihoda. Trudit ćemo se i nadalje opravdati Vaše povjerenje jer izgubiti možemo svašta, ali obraz moramo čuvati.
Svim mještanima naše općine, općinskoj upravi, svim članovima Općinskog vijeća i kolegama zamjenicima želim puno zdravlja i uspjeha u novoj 2016. godini.

S izrazitim poštovanjem, općinski načelnik, Zvonimir Karlik