Operativna akcija ‘Mir i dobro’

Ilustracija
Ilustracija

U cilju povoljnog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti osoba i imovine, Ministarstvo unutarnjih poslova pa tako i Policijska uprava brodsko-posavska ove godine od 15. prosinca 2015. godine do 8. siječnja 2016. godine provodi Operativnu akciju „Mir i Dobro“. Kroz 22 godine (od 1993. godine), koliko se ova akcija do sada provodila na osnovu statističkih pokazatelja može se zaključiti da se inkriminirane radnje iz godine u godinu smanjuju. Ipak za očekivati je da će za vrijeme predstojećih blagdana biti zlouporaba oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što može rezultirati ozljeđivanjem osoba ili oštećenjem imovine. Ovom akcijom policija želi spriječiti svaki oblik nedozvoljenih radnji uporabom pirotehničkih sredstava, oružja i eksplozivnih naprava uslijed čega može doći do neželjenih posljedica od nastanka šteta na imovini do stradavanje osoba, a naročito djece.

Policija apelira na sve građane kako bi se spriječile štete i moguće tragične posljedice u ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme na savjesno ponašanje te pridržavanje zakonskih odredbi, savjeta i upozorenja policije. Svjedoci smo na temelju dosadašnjih iskustava opasnosti zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, koji su bili uzrokom tragičnih posljedica i ozljeđivanja. To potvrđuju statistički pokazatelji i događaji i na našem području, primjer kada je tijekom trajanja prošlogodišnje akcije u Slavonskom Brodu za vrijeme novogodišnje proslave pirotehničkim sredstvom teško ozlijeđena 12-godišnja djevojčica te događaj od 4. prosinca ove godine kada je U Slavonskom Brodu korištenjem pirotehničkog sredstva „petarde“ teško ozlijeđen 11-godišnjak.

Prošle godine ova akcija se provodila od 15. prosinca 2014. godine do 8. siječnja 2015. godine. Tijekom akcije na području Policijske uprave brodsko-posavske zabilježena su i dva oštećenja imovine pirotehničkim sredstvima, a radilo se o poštanskim sandučićima u naseljima Adžamovci i Starom Slatiniku. U okviru prošlogodišnje akcije „Mir i Dobro“ policija je oduzela osam (8) komada raznog oružja, 168 komada raznog streljiva. Evidentirana su dva (2) kaznena djela i pet (5) prekršaja, te je pritom sedam osoba kazneno i prekršajno prijavljeno.

S obzirom da nam predstoji razdoblje u kojem su i ranijih godina zabilježena veća uporaba pirotehničkih sredstava, policija podsjeća na poštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima.

Sukladno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima (NN 178/04, 109/07, 67/08 i 144/10) pirotehnička sredstva dijele se prema njihovoj vrsti i namjeni u slijedeće razrede:

Razred I– vrlo nizak rizik i mala razina buke, pirotehnička sredstva za male vatromete (pirotehnička sredstva razreda I. čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama male petarde i drugi slični proizvodi).

Razred II– nizak rizik i niska razina buke, pirotehnička sredstva za vatromete na otvorenom prostoru (Pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi).

Razred III– srednji rizik, pirotehnička sredstva namijenjena velikim otvorenim prostorima (pirotehnička sredstva III. razreda čine: rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi).

Razred IV– veliki rizik, pirotehnička sredstva za profesionalne vatromete,

Razred T1– nizak rizik, pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama,

Razred T2– visok rizik, pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama,

Razred P1– ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju nizak rizik (oprema brodova kod spašavanja, u poljoprivredi, u avionskom prometu),

Razred P2– ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju visok rizik (rakete za obranu od tuče),

Pirotehnička sredstva I razreda mogu se prodavati cijele godine u maloprodaji osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama i kioscima.

U kioscima je dozvoljeno držati do 30 kg neto težine pirotehničkih sredstava razreda I, a u prodavaonicama do 150 kg neto pirotehničkih sredstava I razreda.

Pirotehnička sredstva razreda II, III, T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama pirotehničkih sredstava ili prodavaonicama oružja i streljiva osobama starijim od 18 godina. Ova pirotehnička sredstva drže se u prodajnom prostoru i priručnom skladištu, a u izlogu dozvoljeno je držanje samo prazne ambalaže.

Uporaba pirotehničkih sredstava II i III razreda zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na otvorenom prostoru gdje se okuplja veći broj osoba osim u posebnim slučajevima uz odobrenje MUP-a, te u vremenskom periodu od 2. siječnja do 26. prosinca.

O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.

Kaznene odredbe:

– pravna osoba –ako drži veće količine pirotehničkih sredstava u prodavaonicama namijenjenih prodaji tih sredstava ili prodaje pirotehnička sredstva suprotno odredbama ovog Zakona (čl. 29. i 30.) – kažnjivo po čl. 53. st. 1. tč. 10. citiranog Zakona u iznosu 20.000-40.000 kn za pravnu osobu, te obrtnika ili drugu fizičku osobu, a 4.000-8.000 kn za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

– fizička osoba –ako koristi pirotehnička sredstva razreda II i III izvan dopuštenog razdoblja ili ako ta sredstva koristi u dopuštenom razdoblju u zatvorenim prostorijama ili na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba (čl. 30. st. 5. Zakona) – kažnjivo po čl. 54. st. 1. tč. 1. Zakona u iznosu od 1.000-5.000 kn.

Napomena: Izmjenama Zakona nema više prodaje pirotehničkih sredstava u pokretnim trgovinama kao što su štandovi na tržnici, niti prodaje pirotehničkih sredstava II i III razreda osobama mlađim od 18 godina, pri čemu je i zakonski zabranjena uporaba sredstava II i III razreda uz prisustvo roditelja ili staratelja (takva sredstva mogu koristiti samo punoljetne osobe). Izmjenama Zakona dopuštena masa skladištenja odnosi se na netto masu (ne kao prije na bruto masu).

Tijekom akcije policija će nadzirati prodajna mjesta pirotehničkih sredstava za zabavu te ukoliko se utvrde postupanja suprotna odredbama Zakona, pirotehnička će se sredstva oduzimati te protiv pravnih ili fizički osoba podnositi odgovarajuće prijave.

Za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana građanke i građani će prema tradicionalnim običajima u velikom broju obilaziti vjerska središta radi sudjelovanja na upriličenim prigodnim svetim misama, okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima, gradskim trgovima i u domovima s obitelji. Zbog toga će biti povećan cestovni i željeznički promet u unutrašnjosti i na graničnim prijelazima. Velik broj građana će radi slavlja nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva, pa se očekuje i nezakonita nabava takvih sredstava. Policija će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava, a u cestovnom prometu će posebnu pozornost posvetiti protočnosti prometa, te suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehnike preko graničnih prijelaza.

Da bi se izbjegle neželjene posljedice policija savjetuje građanima:

– da obave kupovinu prije blagdana i velikih gužvi u prometu i trgovačkim centrima,

– da u prometu prilikom pojačanog prometa imaju razumijevanja i za druge sudionika, budu tolerantni i strpljivi kako bi se izbjegle nesreće i druge neželjene posljedice u prometu,

– da ne poklanjaju djeci pirotehnička i druga sredstva od kojih bi mogli stradati ili se ozlijediti jer je najbolja preventiva od nesreće nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih sredstava, a blagdani se mogu proslaviti i bez toga ljepše, ugodnije i prije svega svečanije jer dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava što zna biti kobno.

– U slučaju konzumacije alkoholnih pića da ne upravljaju vozilima u prometu te u takvom stanju ne koristiti pirotehnička sredstva, a posebno ne daju djeci da ih koriste.

Pozivamo sve građane kako bi naredni blagdani prošli u miru i dostojanstveno da se pridržavaju uputa i savjeta policije i da u zajedničkom interesu budu odgovorni i sami sprječavaju nezakonite prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a time će se i smanjiti mogućnosti ozljeđivanja građana, posebice djece. O nezakonitim i opasnim radnjama obavijeste najbližu Policijsku postaju ili pozivom na broj telefona 192.