24. naraštaj zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro” u posjeti

ZSŠ "Blago Zadro"
ZSŠ “Blago Zadro”

U sklopu nastavnog putovanja u Vukovar , polaznici 24. naraštaja Zapovjedno stožerne škole “Blago Zadro” posjetili su jučer Okučane, Dragalić i Gorice gdje im je održano predavanje na temu – zapadno slavonsko ratište s težištem na Vojno redarstvenu operaciju Bljesak. U Okučanima su ih dočekali načelnik Aca Vidaković i tajnik općinskog vijeća Milorad Oršulić -Mican te izrazili riječi dobrodošlice. Polaznici zapovjedno stožerne škole su kod spomen obilježja poginulim braniteljima u dvorištu Doma Hrvatskih branitelja zapalili svijeću i poklonili se svima koji su svoje živote utkali u temelje Hrvatske države, a nakon toga su posjetili spomen sobu VRO Bljesak i pogledali petminutni film o ovoj operaciji.
Načelnik Vidaković je u znak sjećanja na ovo nastavno putovanje voditelju ovog terenskog nastavnog putovanja brigadiru Nevenu Klariću uručio monografiju 20 godina općine Okučani , a brigadir Klarić je načelniku uručio zahvalnicu za suradnju i gostoprimstvo. U Dragaliću i Goricama su polaznike zapovjedno-stožerne škole dočekali zamjenik načelnika općine Draglić Igor Šupica i predsjednik općinskog vijeća Zlatko Bunjevac. Nakon uručenja zahvalnice i prigodnih riječi brigadir Klarić koji je inače načelnik katedre operativnog umijeća u Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski je održao terensko predavanje o VRO Bljesak.
U Zapovjedno stožernoj školi “Blago Zadro” provode se dva programa izobrazbe: Inter granska zapovjedno stožerna izobrazba koja traje 10 mjeseci, odnosno 1201 nastavni sat te Vojno strukovna izobrazba časnika u funkcionalnim područjima, traje četiri mjeseca, odnosno 450 nastavnih sati.Težište u izobrazbi kadra ove škole usmjereno je na planiranje, pripremu, organizaciju i provedbu operacija u zemlji, te NATO-u, EU-ji i u UN-u vođenih operacija. Izobrazbu pohađaju kako je rekao brigadir Klarić i časnici iz prijateljskih zemalja poput BiH, Makedonije, Crne Gore i Albanije a prije nekoliko godina bilo je i časnika iz Mađarske , Francuske i drugih prijateljskih zemalja.

Tekst i foto: Radio Bljesak