Održana radionica tehnikom “necanja”

Udruga "Trobojnica-tkanica"
Udruga “Trobojnica-tkanica”

Udruga Trobojnica-tkanica iz Dragalića u četvrtak 20.3.2014. godine uspješno je organizirala radionicu izrade ručnog rada tehnikom “necanja”.  U radionici je sudjelovalo šesnaest osoba, što pokazuje velik interes za  izradu ručnog rada ovom već pomalo zaboravljenom i na ovom području zapostavljenom tehnikom.

Za izradu ručnog rada  “necanjem” potrebno je imati konac, posebnu iglu i okvir, a rad se sastoji od izrade mreže, te popunjavanja kockica mreže kojim nastaju različiti uzorci. Mreža se radi vezanjem čvorića oko osnove koja određuje veličinu kockica. Mreža se zatim postavlja na okvir, a kockice se popunjavaju odnosno radi se “poplitanje”. Izradu mreže prezentirala je Ivanka Miklić i Đurđica Peterlik, a poplitanje Draženka Zukanović.

Članice udruge postavile su i izložbu ručnih radova nastalih necanjem kako bi još više zainteresirali žene za izradu ovog ručnog rada. Kako su istakle starije članice udruge necanjem su se izrađivale zavjese, a “nec” se prišivao na peškire, jastučnice i ponjave kojima su se prekrivali kreveti.