Fotografi Hrvatske u novogradiškom kraju

Zajednička fotografija

Zagreb, Virovitica, Karlovac, Sarajevo, Novi Sad sve su to mjesta iz kojih je u novogradiški kraj stiglo 32 fotografa, što profesionalaca kojima je to kruh nasušni, među njima i dva akademska profesora (Čolaković i Škrbić), a bilo je i hobista.  Članovi su to Kluba Fotozine.org kojega je prije 14. godina osnovao Janko Belaj. “Fotozinovci” su drugo druženje u Slavoniji, a prvo u Novoj Gradiški započeli 19. svibnja u restoranu Maximilijan uz pozdravne riječi dr. Ljepše Rakas Vujčić zamjenice gradonačelnika i Dinke Matijević direktorice TZ (i grad i TZ su dali potporu ovom događaju).

Simpatičan doček u maniri pravog domaćina priredio je Milan Gašparović i njegovi vrijedni djelatnici uz “slavonski” stol. A onda je priča nastavljena na zaštićenom pašnjaku “Iva” na Goricama u općini Dragalić. Imali su što vidjeti i zabilježiti objektivima svojih Canona, Nikona, Sony-a, … I ne samo to. Istinski su to zaljubljenici u prirodu i njezin biljni i životinjski svijet, pa će vrlo brzo dokumentiranu ljepotu  podijeliti i s drugima. Vjerujemo kako će to pomoći u široj promociji turističke ponude našega kraja. Da bi slika bila cjelovitija pobrinule su se i članice udruge “Trobojnica – tkanica” i ponudile kod novoobnovljenog doma u Goricama rukotvorine i suvenire. Kušao se kulen, ali i kulenova seka i čvarci OPG-a Tworek, pilo i domaće pivo “Bošnjak”, domaće vino OPG-a Kraljić. Posebno veseli činjenica da su članovi Foto kluba Nova Gradiška “F4″ doprinijeli na neki način povratku društvenih i kulturnih događanja u kraj koji je toliko toga propatio tijekom Domovinskog rata. Zahvala i mještanima Gorica, kao i načelniku i predsjedniku Općinskog vijeća općine Dragalić, Zvonimiru Karliku i Zlatku Bunjevcu na domaćinskom prijemu.

Prvi dan ovog neformalnog druženja fotografa završio je uz tamburaški sastav “Najbolje godine” i proslavu dječijeg rođendana Jane Belaj (10 god.) koja je i sama ustvrdila kako će ovaj dan uvijek pamtiti. Nedjelja 20. svibanj osmišljena je kao dan za “kuliranje” uz ribnjak u Bodovaljcima (općina Vrbje) novogradiške ŠRU Vojnih invalida domovinskog rata. I ponovno priskaču domaći ljudi, Mika i Đuro, zahvaljujući predsjedniku udruge Antunu Grgiću, te pokazuju gostoljubivu slavonsku dušu. Nedaleko ribnjaka je šuma u kojoj je ponovno bilo prilike fotografirati biljni i životinjski svijet, a pozornost je privukla i farma bikova tovljenika i ovaca. “Omastili su brk” fišom i pečenom ribom na rašljama, a majstori su bili naš Ivan Babić (sudionik brojnih “Novinarskih kotlića”) i čika Đuro. I ovdje je podrška stigla i iz općine Vrbje i načelnika Igora Jurišića.

Najvažnije – gosti su iz našega kraja otputovali zadovoljni, bogatiji novim iskustvima, a mnogi od njih već su najavili i povratak s obiteljima. Druženje nazvano “Fotočobanac” popraćeno je i foto izložbom koju će u skorije vrijeme vidjeti i naši sugrađani.

I. Herceg/ www.gradski-radio.hr

Pred domom na goricama