Poljoprivredno poduzetničke ideje uspješne i 14-u godinu za redom / foto

.....

Nova Gradiška je 27. i 28. siječnja bila tradicionalno uspješan domaćin svajetodavno izložbene manifestacije koja je ove godine okupila 100-injak izlagača iz 10 hrvatskih županija i grada Zagreba.

Novina je u odnosu na dosadašnje godine bila Javna tribina upriličena nakon vrlo korisnih predavanja s nizom konkretnih informacija o ugovaranju različitih proizvodnji i aktualnim temama vezanim uz hrvatski agrar i ulazak u EU.

U izložbenom prostoru u Društvenom domu prezentirana je bogata paleta različitih domaćih proizvoda i suvenira za koje je vladalo zanimanje, a proizvođači se nadaju da će biti i bolje ulaskom u EU. I ponovno je potvrđeno kako naši ljudi imaju ideja, kako su osvjestili vrijednost tradicijskog naslijeđa po kojem će, uvjereni su, biti prepoznatljivi i na ino tržištima. Također su svjesni kako pojedinačno na velikom tržištu nemaju što tražiti i sve češće se govori o potrebi udruživanja.

Dobra praksa je i zajednički nastup proizvođača, obrta i malih poduzetnika na izložbenim štandovima svojih općina. Tako je bilo i ove godine, a predstavile su se općine Cernik, Staro Petrovo Selo, Vrbje, Oriovac i Dragalić. Na izložbenom štandu općine Dragalić prezentirana je ratarska i povrtlarska proizvodnja, pčelarstvo, slavonski suveniri, a kroz dječije radove članova Društva naša djeca općine Dragalić i način kako se kod djece razvija poduzetnički duh. Nastupila su Obiteljska poljoprivredna gospodarstva Marka Stanića (pčelar), Hrvoja Bogovića (ratar), Maria Ćorkovića(ratar i povrtlar), te Udruga “Trobojnica-Tkanica” i DND općine.

Organizatori PPI bili su Brodsko – posavska županija, grad Nova Gradiška, HPK Javna poljoprivredna savjetodavna služba i Hrvatska poljoprivredna agencija, a pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. I ove godine manifestaciji su se kao suorganizatori pridružili i Turističke zajednice BPŽ i grada Nova Gradiška, Županijska gospodarska i Obrtnička komora, CTR, Europski dom Slavonski Brod i novogradiške Industrijsko obrtnička i Elektrotehnička škola te Gimnazija. I. H.