Obilježen Dan općine Dragalić/ foto

Svečana sjednica Općinskog vijeća

Na blagdan sv. Antuna Pustinjaka 17. siječnja obilježen je Dan općine Dragalić ujedno i 15-a obljetnica osnutka. Svečanost je počela misom za poginule branitelje koju je u crkvi sv. Ivana Krstitelja predslavio fra Ilija Stipić župnik župe Gornji Bogićevci. Potom su položeni vijenci i upaljene svijeće kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama kroz povijest za slobodu Hrvatske, a počast je odana i molitvom. Vijence su položili izaslanstva općine, županije, Udruge udovica poginulih branitelja iz Domovinskog rata grada Nova Gradiška. U Vatrogasnom domu je održana svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je službeno otvorio predsjednik Zlatko Bunjevac, a nazočne su pozdravila djeca OŠ Dragalić s dvije recitacije.

Upriličena je vrlo korisna prezentacija “Hrvatska i EU – mogućnosti i izazovi”. Na jednostavan i razumljiv način o tome je govorio Damir Mirković iz CTR-a, županijske razvojne agencije. Izvješće je o aktivnostima u protekloj godini, projektima, ali i onome što se planira prezentirao načelnik Zvonimmir Karlik. Uz maksimalnu brigu o cjelokupnom životu na području svih naselja, pravednu raspodjelu i racionalno trošenje sredstava naglasak je stavljen na Industrijsku zonu. U protekloj godini za dovršenje asfaltiranja pristupne ceste iz općinskog proračuna i uz sredstva Ministarstva gospodarstva uloženo je 507.000 kuna, te dodatnih 537.000 u izgradnju vodoopskrbe i početak izgradnje ceste u samoj Zoni čime su se primakli korak bliže realizaciji ovog vrlo važnog projekta. Također je pripremana realizacija projekta elektrifikacije radne Zone za koju su i pred dovršenjem aktivnosti za ishođenje 900.000 kuna odobrenih sredstava na natječaju Ministarstva zaštite i okoliša za provedbu projekta izgradnje ekološki prihvatljivije rasvjete.

Općinsko vijeće je, na čemu je svim članovima načelnik javno zahvalio, donijelo Odluku o samostalnom sufinanciranju javnog prijevoza učenika srednjih škola iz općinskog proračuna za 2012. Prošle godine sufinancirali su 30% uz jednak omjer i iz županijskog proračuna, a ove će godine sami sufinancirati 50 postotni iznos. Fiskalnu godinu završili su bez nepodmirenih dospjelih obveza prema dobavljačima i saldom 1.800.000 kuna na računu općine. Dvije trećine tih sredstava predviđene su zadanim projektima za koje su sredstva i ishođena. Ova općinska uprava ima 7 projekata s ishođenim građevinskim dozvolama i jedan u fazi ishođenja. Žele i namjeravaju pronaći mogućnost da se započne s tri vrlo važna – kanalizacijski sustav s pročistačem naselja Mašić i Medari, te vodoopskrbni sustavi naselja Poljane i Donji Bogićevci.

Uz uspješnu suradnju s ministarstvima načelnik je istaknuo i uspješnu suradnju sa županijom. Riječi potpore uz čestitke uputili su pročelnica jedinstvenog upravnog odjela općine Gornji Bogićevci Mara Klarić, načelnik općine Stara Gradiška Velimir Paušić, brigadir Josip Mikšić, Slavko Čiča predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije, te dožupan Davor Vlaović. Svi oni osvrnuli su se i na predstojeći referendum 22. siječnja na kojem će hrvatski građani odlučivati o ulasku Hrvatske u EU. Zajednička poruka je svakako u što većem broju izaći na referendum, dobro razmisliti i odlučiti u korist budućnosti svojih mladih naraštaja. Poruku je u svom izlaganju uputio i načelnik Karlik i među ostalim naveo – Želim da moja djeca i djeca svih nas, žive u zajednici uređenih odnosa, zajednici jednakih mogućnosti, zajednici jednakih perspektiva, u zajednici demokratskih naroda i smatram da je EU takva zajednica i želim da hrvatski građani većinom glasova prihvate ono za što smo se borili posljednjih godina i što nam se u ovom trenutku nudi kao realna mogućnost.
Po završetku svečane sjednice domaćini i njihovi gosti u novootvorenom Društvenom domu nastavili su zajedničko druženje uz tamburaše KUD-a Dragalić.

Tekst i foto: Ivanka Herceg/ gradski-radio.hr