Potpisan ugovor za projekt „Prevencija institucionalizacije na području općina Davor, Dragalić i Vrbje IV”

Slavonski Brod, 11.03.2024.

Nakon provedenog postupka odabira projekata u okviru otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije” Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike donijela je Odluku o financiranju 140 projekata na području Republike Hrvatske  u vrijednosti 126.138.000,00 EUR, od kojih je isti iznos bespovratnih sredstva financiranih  sredstvima Europskog socijalnog fonda plus. Hrvatski zavod za zapošljavanje sukreator je ovog programa koji s Ministarstvom provodi od 2017. godine i kroz koji  je realizirano  preko 1000 ugovora  za preko 15 000 zaposlenih i  80 000 krajnjih korisnika. Riječ je o jednom od  najvažnijih projekata, koji se iznova i svakodnevno potvrđuje i kojim se omogućuje veća socijalna uključenost i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina  osiguravanjem dugotrajne skrbi kroz pružanje potpore i podrške u  svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.


U ponedjeljak, 11. ožujka, su u Velikoj vijećnici županijske uprave u Slavonskom Brodu u nazočnosti ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, predsjednika Županijske skupštine BPŽ i saborskog zastupnika Pere Ćosića, župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića te ravnatelja HZZ-a Ante Lončara kao i ravnatelja Uprave za tržište rada i zapošljavanje Luke Čirka sa 16 korisnika s područja naše županije potpisani ugovori vrijedni preko 15 milijuna eura.
Između ostalih, ugovor je uručen Hrvatskom Crvenom križu Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška za projekt „Prevencija institucionalizacije na području općina Davor, Dragalić i Vrbje IV” kojem je dodijeljeno 395.000,00 EUR. Ministar Piletić naglasio je kako je presudnu ulogu u odabiru projekata imalo i dosadašnje dobro iskustvo u njihovom  provođenju i  prevenciji institucionalizacije ranjivih skupina kao  odgovor na pitanje “kako pomoći starijim sugrađanima posebice oni u samačkim domaćinstvima”. Nastavak četvrte faze projekta u ovom broju, dodaje ministar, osiguran je dodatnim sredstvima Europske komisije i Vlade RH. Potpisivanjem ovih 16 ugovora osigurano je i novih 316 radnih mjesta za 1896 krajnjih korisnika.


Izvor: www.bpz.hr