ZDENKO GORUP 1947.-2022. – Sahrana, petak 22.07.2022. u 16:30 na mjesnom groblju u Dragaliću

Cijenjena obitelji Gorup, stanovnici Općine Dragalić i prijatelji, U ime Općinskog vijeća Općine Dragalić i moje osobno, izražavam sućut zbog smrti gospodina Zdenka Gorupa, prvog načelnika Općine Dragalić.

Zdenko je prije svega bio “čovjek iz naroda” uključen u sva društvena događanja u Dragaliću i uvijek spreman za angažman na općem planu. Odlikovala ga je nesebičnost i doprinos za opće dobro.

Njegov ulazak u Upravu nogometnog kluba „Jedinstvo“ Dragalić, samim krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, bio je poticaj za podizanje aktivnosti na sportskom i društvenom planu u dragalićkoj zajednici. To vrijeme mnogi još i danas pamte kao izuzetan period nogometnog kluba, kadrovski, natjecateljski i društveno najorganiziraniji.

Kao tadašnji direktor u „HUTP Vinogorje“ (upravitelje mehaničke radione „Slaven“), direktor financijske službe i računovodstva tadašnjeg „Trgoprometa“, a kasnije „Mercis“ d.d., svoju poziciju, poznanstva, status i utjecaj u tadašnjim strukturama, nesebično je stavljao na raspolaganje Dragaliću, odnosno svim udrugama, u njihovom svakodnevnom radu i promociji. Uživao je u svakom uspjehu, kako osobno, tako i zbog cjelokupne zajednice. Bio je aktivan član i član Uprave DVD-a Dragalić, i jedan od organizatora čuvene proslave 60. obljetnice osnutka DVD-a Dragalić, koja je umjesto 1991. godine, zbog započetih ratnih djelovanja na našem prostoru, organizirana naknadno u progonstvu u Novoj Gradiški i koja je odjeknula u nacionalnim medijima s porukom “da smo tu, da nas ima i da ćemo se jednom vratiti u naše mjesto Dragalić”.

Nakon stvaranja neovisne Republike Hrvatske, njegove sposobnosti na društvenom i političkom planu i dalje dolaze do izražaja. Na prvim lokalnim izborima za Županijsku Skupštinu Brodsko posavske Županije 1993. godine, prema tadašnjem Zakonu o izbornim jedinicama za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i uprave, izabran je kao kandidat HDZ-a i jedan od 42 člana Skupštine, u tadašnjoj 18. izbornoj jedinci, sa 1424 glasa. Bili su to prvi Izbori za lokalnu samoupravu u Republici Hrvatskoj.

Na lokalnim izborima za Općinu Dragalić, 1997. godine, bio je nositelj kandidacijske liste HDZ-a vza Općinsko vijeće općine Dragalić. Nakon provedenih izbora tadašnje novoformirano Općinsko vijeće potvrđuje ga jednoglasno za predsjednika Općinskog poglavarstva Općine Dragalić, ujedno i obnašatelja dužnosti Općinskog načelnika Istu funkciju obnašao je i nakon 2001. godine nakon izmjena Zakona, kao predsjednik Općinskogvijeća Općine Dragalić, ujedno obnašajući dužnost Općinskog načelnika.

Kandidaturu nije ponovio na Izborima 2005. godine. Kroz svoja dva mandata na dužnosti Načelnika Općine Dragalić dao je veliki doprinost za sve projekte koji su se realizirali. U ime cijele Općine Dragalić zahvaljujemo mu se na svakoj ideji, trudu i radu.

Općinski načelnik,
Zvonimir Karlik