Održana edukativna radionica pripremanja komposta

Održana edukativna radionica pripremanja komposta, visokovrijednog organskog gnojiva

U organizaciji Općine Dragalić na obiteljskom gospodarstvu Hudolin organizirana je u subotu, 5. lipnja, edukativna radionica pripremanja kompostne hrpe od konjskog stajskog gnojiva koje je donirao OPG Trnka. Radionicu je vodio magistar agronomije Ivan Miličević, vlasnik tvrtke „Eko gruda“ iz Osijeka, koji više od dvadeset godina radi na domaćim i međunarodnim ekološkim projektima.

Na radionici se okupilo blizu tridesetak sudionika iz naselja Općine Dragalić, ali i susjednih općina i Nove Gradiške. Desetak ih je aktivno sudjelovalo u slaganju kompostne hrpe.

Akciju je medijski potpomogao Radio Bljesak iz Okučana, a novinarka te informativne ustanove Snježana Redžić pripremila je reportaže za informativni program, poljoprivrednu emisiju „Sunce nad oranicama“ i ekološku emisiju „Zelene minute“.  

Za pola godine vidjet će se učinci ove edukativne radionica  koja bi trebala dati vrijedno organsko gnojivo za uzgajivače povrća, voća i cvijeća.

U svakom slučaju, bilo je to jedno lijepo druženje uz rad i puno razgovora o kompostu i organskom uzgoju hrane. Sudionici radionice izrazili su želju da se povremeno pripreme i druge radionice. Po svemu sudeći, to bi moglo biti u kolovozu, na temu spravljanja pripravaka (gnojnice) od koprive, gaveza, stolisnika, preslice i ostalog bilja.