Polaznici Zapovjedno stožerne škole “Blago Zadro” u općini Dragalić

Zapovjedno stožerna škola "Blago Zadro"
Zapovjedno stožerna škola “Blago Zadro”

23. naraštaj polaznika Zapovjedno stožerne škole “Blago Zadro” u sklopu nastavnog putovanja u Vukovar, posjetili su danas Dragalić i Gorice gdje je održano predavanje na temu – zapadno slavonsko ratište s težištem na Vojno redarstvenu operaciju Bljesak. Polaznici zapovjedno stožerne škole koje je predvodio zapovjednik brigadir Ivan Zelić su jutros u 9 sati kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Dragaliću položili vijence i zapalili svijeće te odali počast svim poginulim braniteljima koji su svoj život ugradili u temelje domovine Hrvatske. Polaznike škole i njihove zapovjednike su dočekali načelnik općine Dragalić Zvonimir Karlik, njegov zamjenik Igor Šupica i predsjednik općinskog vijeća Zlatko Bunjevac.
Predavanje je održao načelnik katedre operativnog umijeća u Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski , brigadir Neven Klarić.
U Zapovjedno stožernoj školi “Blago Zadro” provode se dva programa izobrazbe: Intergranska zapovjedno stožerna izobrazba koja traje 10 mjeseci, odnosno 1201 nastavni sat te Vojno strukovna izobrazba časnika u funkcionalnim područjima, traje četiri mjeseca, odnosno 450 nastavnih sati.
Težište u izobrazbi kadra ove škole usmjereno je na planiranje, pripremu, organizaciju i provedbu operacija u zemlji, te NATO/EU i UN vođenih operacija, a kako je rekao brigadir Klarić koji vuče korijene iz naših Adžamovaca, Gorice, Dragalić, Okučani i spomen soba VRO Bljesak kao i spomen soba 121. brigade će sigurno biti sljedeće godine posjećeni od strane polaznika novog naraštaja ove stožerno zapovjedne škole.

Tekst i foto: Mato Višić