Svečano obilježen Dan općine Dragalić

Općinski načelnik Zvonimir Karlik
Općinski načelnik Zvonimir Karlik

Kontinuirano, posljednje četiri godine, od prvih naznaka stagniranja gospodarstva, kako u cijeloj zemlji, tako i u našoj maloj zajednici, primjetan je blagi pad prihoda proračunskih sredstava po svim pozicijama. Suočeni s novim okolnostima koje ne idu u prilog našim planovima i željama, morali smo se prilagoditi i u okviru neželjenih ali zadanih okolnosti nastaviti raditi vodeći računa o stabilnosti proračuna, održavanju hladnog pogona i realizaciji projekata u okviru mogućeg, imajući uvijek na umu odgovornost prema osnovnim programima koji se financiraju iz općinskog proračuna. Vodeći se ovim razmišljanjima u 2013.godini zadali smo si nekoliko zadataka koje smo i realizirali. Sa ciljem kako bi smo sačuvali već ishođene dozvole za građenje pokrenuli smo izgradnju dva vodoopskrbna sustava, jedan u naselju Poljane, a drugi u naselju Donji Bogićevci – kazao je danas općinski načelnik Zvonimir Karlik  na svečanoj sjednici Općinskog vijeća upriličenoj u povodu Dana općine.

Pozdravljajući  nazočne predsjednik Vijeća Zlatko Bunjevac  istaknuo je zajedništvo   svih članova  Vijeća kod  donošenja odluka  od interesa za sve građane.

Svečana sjednica je bila prigoda da  načelnik Zvonimir Karlik govori o aktivnostima u protekloj godini, te planovima i projektima  čiji je cilj daljnje unapređenje  uvjeta života stanovništva u svim naseljima u općini o čemu ćemo opširnije izvjesiti.

Rad i dostignuća  u obnovi, izgradnji u unapređenju ukupnog života dojmili su   sve nazočne, posebno goste.

Kvalitetno vođenje općine  od strane načelnika i njegovog tima   bilo je još jedan korak naprijed. Rezultati su vidljivi, a potvrdu za svoj rad  dobili su na prošlim izborima. Njihove aktivnosti šire optimizam. Nakon izgrađene infrastrukture i  Radne zone sada trebaju radna mjesta  i investitori. Brodsko-posavska županija se do sada pokazala kao dobar partner i tako će biti i ubuduće – kazao je zamjenik župana Davor Vlaović.

Ova je općina okrenuta čovjeku. S tim je riječima načelnik rekao sve, a to potvrđuje i ova sjednica koja je pretvorena u radnu sjednicu. Tih nekoliko riječi daje odgovor na sva pitanja koja su danas postavljena. Svi govori, sve misli i emocije ukazuju na potrebu  očuvanja lokalne samouprave, daju prijedloge i razmišljanja kako ju i zašto  očuvati, a to je zbog čovjeka – kazao je Branko Hrg, saborski zastupnik i predsjednik HSS-a.

Tome u prilog govorili su i svi govornici, od  Igora Jurišića  i Ivana Šmita,  općinskih načelnika u Vrbju  i  Novoj Kapeli,  do Jasminke Klarić, izaslanice načelnika iz Gornjih Bogićevaca, do fra Ive  Brezovića, velečasnog Perice Matanovića i Klare Šćuka, predsjednice „Hrvatskog srca“.

U crkvi  sv. Ivana Krstitelja svetu misu tradicionalno je  u povodu Dana općine služio fra Ivo Brezović. Ni ove godine nisu zaboravljeni ni  branitelji s područja općine Dragalić poginuli u  Domovinskom ratu. Kod spomen obilježja podignutom njima u čast položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Prigodan program na svečanoj sjednici izvele su članice KUD-a „Dragalić“.

Obilježavanje Dana općine bila je i prilika da  Marijana Vidić-Poleto i Aleksandra Berić  predstave  LAG „Zapadna Slavonija“  i govore o  mjerama  ruralnog razvoja, a   poljoprivredni savjetnik  Mijo Gašparović  da  poraznu ocjenu stanja  poljoprivrednih gospodarstava.

Tekst i foto: Franjo Samardžić