Dan općine Dragalić – proslava s pokrićem / foto

Predavanje načelnice odjela za plansko-analitičke poslove Hrvatskog centra za razminiranje, Nataše Mateša-Mateković

Mjesto i općina Dragalić prvi se puta u povijesnim kronikama spominje u davnom 14. stoljeću, kao mjesto na idealnom prostoru, s poštom, crkvom, ljekarnom, ali i brojnim drugim, prilično urbanim sadržajima. Isto to mjesto, u svojoj je novijoj povijesti, danas ( petak, 18. siječnja ) po 16. puta obilježilo Dan općine u društvu brojnih uglednih gostiju, predstavnika lokalnih i županijskih vlasti, institucija, udruga, prijatelja i stranačkih kolega.

 

Među gostima svakako valja istaknuti čelne ljude županije Brodsko posavske, župana Danijela Marušića i zamjenika, Davora Vlaovića, saborskog zastupnika i čelnika Hrvatske seljačke stranke, Branka Hrga, te načelnice odjela za plansko-analitičke poslove Hrvatskog centra za razminiranje, Nataše Mateša-Mateković. Dan općine i uspjehe čelništva danas su svojim dolaskom pozdravili i brojni kolege načelnici susjednih općina, ali i predstavnici srpske nacionalne manjine koja u Dragaliću sudjeluje u radu Općinskog vijeća, kao i predstavnik SKD Prosvjeta Okučani, Nikola Lončarević.

Dan općine bio je i svojevrsni značajni jubilej prvog čovjeka općine, načelnika Zvonimira Karlika koji je na svečanoj Sjednici Općinskog vijeća, 8. puta predstavio realizirane projekte i aktivnosti. Sjednici je prethodilo svečano polaganje vijenaca svim poginulim za Domovinu na području općine, te prezentacija Hrvatskog centra za razminiranje na temu “Dragalić, općina kojoj mine više ne prijete”. Upravo je područje ove općine, istaknula je načelnica Nataša Mateša Mateković, jedna od općina koje mogu poslužiti kao primjer uspješnih akcija razminiranja u skladu s Nacionalnim programom protuminskog djelovanja kojemu je cilj u potpunosti ukloniti minsku opasnost s područja Republike Hrvatske do 2019.godine. O koliko zahtjevnom poslu je riječ dokazuje i iznos od 4 milijarde kuna koliko je do sada utrošeno na radove, ali i brojci od 1946 stradalih osoba, među kojima i njih 500 smrtno stradalih. Prije završenog posla, općina Dragalić prema podacima HCR-a, imala je oko 11 kvadratnih kilometara minski sumnjivih područja, dok je s 1. siječnja ove godine na teritoriji 5 općina ( Cernik, Stara Gradiška, Medari, Gornji Bogićevci, Dragalić ) ukupno preostalo svega 20 kvadratnih kilometara minski sumnjivih područja.

Posebno pozitivna činjenica kako su gotovo svi troškovi na radovima razminiranja financirani sredstvima državnog proračuna, ali i kako je svaki privatni donator, koji je sudjelovao u akcijama diljem Hrvatske, dio sredstava donirao i za poslove na području općine Dragalić. Zbog značajnog iskustva, ali i iznimno visoko postignutih standarda u radu, Hrvatski centar za razminiranje na neki je način postao i regionalni lider, spreman znanje ali i praksu izvoziti i u ostatak svijeta koji se svakodnevno suočava s ovakvim problemima, istaknula je danas načelnica odjela, Nataša Mateša Mateković.
Uz Vukovar, kao posebno zahtjevan i profesionalno izazovan prostor, područje općine Dragalić, danas je definitivno ogledan primjer uspješno obavljenog posla na razminiranju.

Nakon stručne i edukativne prezentacije, i svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je otvorio njen predsjednik, Zlatko Bunjevac, bila je prilika za podsjećanje na brojne uspješno realizirane projekte na području općine Dragalić, jedne od rijetkih koje ne muči sveprisutni problem depopulacije. Činjenica je to na koju je posebno ponosan i prvi čovjek općine. Značajna ulaganja u infrastrukturu, opsežan posao na razminiranju, kontinuirano ulaganje u društveni, kulturni i sportski život mještana, kao i svakodnevno podizanje životnog standarda, preduvjet je opstanka jedinica lokalne samouprave, istaknuo je danas načelnik, dodajući kako je pred svima posljednji, ali i najveći izazov do sada, radovi na Radnoj zoni Dragalić koji bi dugoročno trebali osigurati i radna mjesta te ostanak ljudi na ovim prostorima.

I u županijskim okvirima općina Dragalić je primjer kako se s malo novca u proračunu uz izrazito centraliziranu državu, ali i teškoće koje prate prijavljivanje projekata, kao i dobivanje novca iz europskih fondova, zahvaljujući mudrom vodstvu i pomnom planiranju, može ići naprijed, istaknuo je župan Danijel Marušić, čestitajući mještanima Dragalića i načelniku dan općine.
Unatoč problemima s financiranjem jedinica lokalne samouprave, kao i ideji o novom teritorijalnom ustroju države, prema kojem bi pojedine male općine trebale postati dio veće regije, općina Dragalić dokazuje kako i jedinice lokalne samouprave, mjesta gdje se živi istinska Hrvatska, itekako mogu uspješno poslovati i napredovati iz godine u godinu. Doduše, bez emocija, istinskog lokalpatriotizma, rada i entuzijazma, ali i inzistiranja na istinskim kršćanskim vrijednostima, kao i vrijednostima zemlje, rekao je, u pomalo predizbornom tonu, ugledni gost današnje svečanosti, prvi HSS-ovac, predsjednik stranke, saborski zastupnik, Branko Hrg, uspjeha ne bi bilo. Upravo stoga, ovakve su općine, ali i uspješan način rada već dva mandata, primjer kako Hrvatska i Slavonija imaju budućnost.

Iako recepta za uspjeh nema, iako je u ljudskoj prirodi uvijek željeti više i bolje, načelnik Zvonimir Karlik, svečarski je govor završio izvornom slavonskom kojom se, kako je rekao svih ovih godina, vodio u svom radu, a koja kaže “Nemoj se prostirati koliko se ne možeš pokriti”. Ipak, dodao je, na kraju čelni čovjek Općine koja je danas, s pokrićem proslavila svoj dan, dosadašnjim smo radom pokazali kako nećemo odustati od zacrtanih ciljeva, ali i kako je za sve u životu potrebno vrijeme, isto ono koje nas ograničava, ali i daje nadu.

A Dragalićani su svoju vjeru i nadu u obnovu života potvrdili svima posljednjih 20-tak poslijeratnih godina.

Autor: Simonida Tarbuk/ www.radiong.hr
Foto: Željko Idžotić