Dragalić u pjesmi i plesu / foto album

Dragalić u pjesmi i plesu

Naziv je 1. Smotre folklora održane 24. lipnja u Dragaliću u organizaciji istoimenog KUD-a. Nastupili su članovi Kulturno umjetničkih društava iz Batrine, Vrbja, Drežnika, članovi HKUU “Trenk” Nova Gradiška, kao i tamburaši KUD-a domaćina. I troje konjanika uljepšalo je manifestaciju – Matej Matijašević, Valentino Barta i Kristina Dautović – odnedavno nova mještanka Dragalića. Upriličena je i prigodna tombola s glavnom nagradom LCD televizorom. Sretne ruke bila je mještanka Dragalića teta Reza Martinović. Prva joj je to nagrada u životu, a  kako je rekla i više je nego sretna što je ovakva  manifestacija koja odiše tradicijom i kulturnom baštinom upriličena baš u Dragaliću. – Život se vratio u Dragalić, lijepi Dragalić – istakla je.

Iako je u pjesmi i plesu došlo uživati mnogo mještana, među kojima je bilo i dosta mladih obitelji s djecom, suze radosnice vidjele su se u očima baš onih starijih koji dobro pamte ratne dane i težak prognanički život. Sretan je bio i načelnik općine Zvonimir Karlik, koji je podržao inicijativu osnivanja KUD-a Dragalić i uz Općinsko vijeće svesrdno pomogao realizaciju. – Ovakav KUD općina Dragalić nikada nije imala. Ma postojao je on prije Domovinskog rata, ali ne ovakav u kojega je došlo i staro i mlado i to svojom voljom i s jednim ciljem – sačuvati običaje, tradiciju prenijeti na mlađe generacije, družiti se, pjevati, surađivati s drugima i jednostavno – živjeti – naglasio je.

Svim sudionicima, ali i mještanima svih naselja općine koji su dolaskom podržali i KUD Dragalić zahvalila je predsjednica Kristina Modrić izražavajući nadu da će manifestacija prerasti u tradicionalnu. Sredstva od tombole i prodaje domaćih jela namijenjena su za narodne nošnje koje su već u izradi.

Plesalo se i pjevalo do dugo u noć u Dragaliću za kojega je došlo vjerujem jedno novo i ljepše vrijeme, a važno je naglasiti kako se u pripremi manifestacije složno i zajednički sudjelovalo.

Foto album:  http://www.dragalic.hr/Fotoalbum/Dragalic-smotra/index.html 

 

I. Herceg/ www.gradski-radio.hr