Podijeljeni besplatni udžbenici za osnovnoškolce

Podjela besplatnih udžbenika
Podjela besplatnih udžbenika

Ukupno 55 kompleta udžbenika za učenike od 1-4 razreda osnovne škole podijeljeno je 4. rujna roditeljima i djeci u prostoru Društvenoga doma u Dragaliću.

Kada jedna malena općina sa skromnim godišnjim proračunom odluči pomoći mještanima koji imaju školarce, onda je to velika stvar i velika vijest. To se dogodilo u općini Dragalić, području od posebne državne srkbi,  na zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije. Jednoglasnom odlukom Općinskoga vijeća osigurana su sredstva  u iznosu 35.000 kn za nabavku 55 kompleta udžbenika za učenike razredne nastave.

Po završetku školske godine 2014/2015  roditelji će ih vratiti kako bi slijedeće školske godine, prema riječima načelnika Zvonimira Karlika, imali što manje izdataka za prva četiri razreda, a da bi mogli pomaći granicu prema 5. i 6. razredu osnovne škole. – Smanjenje troškova za prva četiri razreda omogućit će nam da kupimo knjige i za još neki razred, plan je bar 5. i 6. Namjera nam je u slijedeće dvije godine pokušati osigurati sredstva u proračunu za svih osam razreda osnovnoškolaca s našeg područja i o vama ovisi koju razinu pomoći ćemo u slijedećoj školskoj godini postići – naglasio je, među ostalim načelnik Karlik obraćajući se okupljenim roditeljima i djeci te dodao – Pomozite vi nama kako bismo mi mogli pomoći što većem broju roditelja i učenika dogodine. To će biti moguće ukoliko se veći broj udžbenika sačuva za ponovnu upotrebu u razrednoj nastavi.

Poduzimaju se i aktivnosti kako bi se pomoglo i roditeljima osnovnoškolske djece od 5- 8 razreda, a njih je 76. – Udžbenike za njih zbog, za nas izuzetno velikog izdatka, nismo bili u mogućnosti u ovoj školskoj godini financirati, jer je njihov iznos oko 120.000 kuna. No u dogovoru s Općinskom vijećem u pripremi rebalansa proračuna za ovu godinu, planirao sam predložiti donošenje Odluke kako bismo naknadno, nakon usvajanja rebalansa proračuna pomogli roditeljima osnovnoškolaca od 5-8 razreda kroz sufinanciranje njihovih izdataka za udžbenike u jedinstvenom iznosu od 500 kuna po učeniku. Za to je potrebno preraspodjeliti 38.000 kuna. Vjerujem kako ćemo i tu Odluku donijeti jednoglasno- istaknuo je načelnik Zvonimir Karlik.

Pročelnik županijskog upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu

Zalaganje općine u pomoći roditeljima i djeci pozitivnim je ocijenio i Vladimir Štefanek, pročelnik županijskog upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu. Podsjetio je i na dosadašnja ulaganja i u OŠ Dragalić kako bi se maksimalno poboljšali uvjeti rada te dodao kako će županija za slijedeću godinu u proračun uvrstiti i projekt izgradnje školsko- športske dvorane pri ovoj školi. – Nastojat ćemo i u županijskom proračunu za slijedeću godinu osigurati sredstva za sufinanciranje dijela udžbenika – rekao je Štefanek. Istaknuo je i činjenicu kako je osnovnoškolski sustav na području BPŽ u zadnjih 10. godina izgubio 1.000 učenika, a ima i Područnih škola u kojima je ostao samo po jedan učenik i jedna učiteljica. – U razgovoru s aktualnim ministrom ipak smo postigli dogovor da se za sada takve škole ne zatvaraju, jer su i one od vitalnog značenja za mjesta i naselja u kojima postoje – naglasio je Vladimir Štefanek.

Dožupan Davor Vlaović

Okupljenim roditeljima, djeci, općinskom čelništvu i vijećnicima obratio se i dožupan Brodsko-posavski Davor Vlaović zahvaljujući svima u općini Dragalić na ovakvoj Odluci, jer kako je, među ostalim rekao, ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost djece kako bi ona danas-sutra bila konkurentna na tržištu rada. Također je istaknuo kako nabavka besplatnih udžbenika nije zadatak ni općine, ni županije, već Vlade RH i resornog Ministarstva.  – Oni to nisu napravili zbog „kresanja“ proračuna- istaknuo je. Uz općinu Dragalić Odluku o nabavci besplatnih udžbenika na našem odručju donijela je i općina Nova Kapela. – Županija je zadužena za praćenje i osiguravanje materijalno- tehničkih uvjeta  rada i njihov razvoj, a i ta sredstva nam Ministarstvo svake godine smanjuje. Imamo značajne investicije u školi Gundinci, završava se škola u Garčinu, škola u Novoj Kapeli, u osnovnu školu u Dragaliću smo ulagali, kao i u Područne škole. Za ovu godinu smo predvidjeli donošenje studije izvodljivosti za dvorane u Vrbovi, Sikirevcima, jednu u Slavonskom Brodu. Na redu je i Gimnazija NG za koju je projekt u završnoj fazi. Ići će se u rekonstrukciju zgrade i izgradnju školske-športske dvorane, a ukupna vrijednost je preko 30.milijuna kuna. Ovaj projekt kao i projekt dvorane za školu u Dragaliću kandidirat ćemo za sredstva EU – rekao je, među ostalim Davor Vlaović.

Ravnateljica OŠ Dragalić, Branka Francuz

-Podjela besplatnih udžbenika za učenike od 1-4 razreda osnovne škole jedan je u nizu primjera dobre suradnje škole i lokalne samouprave – istaknula je Branka Francuz, ravnateljica OŠ „Dragalić“. Prema njezinim riječima u prošloj godini škola je ušla u eksperimentalni program e-dnevnika zahvaljujući značajnoj pomoći općine koja je kupila sve potrebito za provedbu programa s kojim nastavljaju i u novoj školskoj godini. Za 10 učenika mjesečno je općina sufinancirala škoslku kuhinju, financijski pomažu i odlazak u „školu u prirodi“, na terensku nastavu, odlazak na ekskurzije.

Ono što je svakako važno istaći OŠ „Dragalić“ statistički je jedina škola u Brodsko-posavskoj županiji, prema ravnateljicinim riječima, koja bilježi porast broja osnovnoškolske djece. Upisano ih je 110 u Dragaliću, imaju 20 učenika u OŠ „Ljudevita Gaja“ iz naselja Mašić, a novi učenici im stižu i iz Poljana.

Tekst: Ivanka Herceg